Obehöriga personer skrämmer elever

Elever och lärare vid Törnströmska och Fischerströmska gymnasiet i Karlskrona skräms av utomstående personer som besöker skolan.

För att upprätthålla elevernas och personalens trygghet har ledningen nu anlitat väktare.

Avvisa obehöriga
Håkan Petersson är rektor vid Törnströmska gymnasiet och han säger att väktarnas roll blir att avvisa personer som inte går vid skolan.

– Skolan är ingen offentlig plats, säger han.

Törnstömska och Fischerströmska gymnasiet med omkring 1 350 elever har länge haft problem med att personer som inte hör till skolan ändå vistas i skolans lokaler.

Under hösten har dessa personer stört ordningen främst vid entrén och i skolans trapphus.

Upplevs som hotfullt
Håkan Petersson berättar att både elever och personal har upplevt de utomstående besökarna som hotfulla och både lärare och elever tycker att det är jobbigt att gå förbi klungorna av obehöriga personer.

– Där samlas en del individer som ibland uttrycker sig på olämpligt sätt, säger han.

Eftersom både lärare och elever upplevde att hoten från de utomstående personerna ökade under hösten säger Håkan Petersson att man inte såg någon annan utväg än att hyra in väktare.

Tillfällig lösning
Hur skolan på lång sikt ska komma tillrätta med problemen med de hotfulla personerna vet inte Håkan Petersson. Men han säger att lösningen med väktare bara är tillfällig.

– Detta är en akut lösning. På längre sikt måste vi sätta oss ner och göra en handlingsplan över hur vi ska lösa det här problemet säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista