Kungen äter inte Östersjötorsk

Den katastrofala situationen för många av världens fiskbestånd har fått Kung Carl Gustaf att avstå från att äta Östersjötorsk.
- Jag har inte slutat äta fisk, men man kan välja vad man äter. Jag försöker undvika att äta Östersjötorsk, säger han. Bekymmersamt läge Kungen var på måndagen på besök vid Askölaboratoriet i Stockholms skärgård. Världsnaturfonden (WWF) höll årsmöte och kungen, som är fondens ordförande, passade på att uppdatera sig om miljöläget i Östersjön genom att tala med forskarna på laboratoriet. Orolig för fisken När forskarna kom in på fiskeproblematiken och utfiskningen av många arter, främst torsken, ser framtidsprognoserna dålig ut. Kungen säger att han är djupt bekymrad över läget: - Det är viktigt att ansträngningarna för att hitta lösningar fortsätter. Jag tror att det behövs mer kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen. Försöker följa råden Kungen säger sig helhjärtat stödja den fiskeguide som Världsnaturfonden (WWF) tagit fram som hjälp till konsumenterna. - Det är ett bra sätt att upplysa människorna. Jag försöker själv följa råden, även om jag inte går ner till butiken själv och handlar varje dag, säger han med ett leende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".