Ersättningsjobb krävs i Blekinge

Blekinge kommer att kräva ersättningsjobb för de arbetstillfällen som försvinner i Olofström i samband med Volvos neddragningar.

Kraven på ersättningsjobb är en del av den uppvaktning som den utsedda samordningsgruppen kommer att göra.

I nära anslutning till Volvo kommer också kommunledningen i Olofström att inrätta ett lokalkontor där de varslade kan få vägledning och råd i jakten på nytt jobb.

– Vi kommer att skapa en mötesplats där allt de varslade behöver för att möta framtiden ska finnas, säger Olofströms kommunalråd Margaretha Olsson (s).

Hjälpen ska finnas på företaget
Precis som politikerna i västra Götaland bestämt kommer alltså Olofström att satsa på att flytta ut hjälpen till företaget.

– Vi tror detta kan vara ettt bra sätt att möta de som drabbas, säger Margaretha Olsson.

I nästa vecka kommer kommunledningen att berätta var lokalen ska finnas och hur den kommer att vara utrustad och bemannad.

– Allt ska vara klart för att presenteras i nästa vecka, säger Marharetha Olsson.

Kräver ersättningsjobb
Parallellt med detta arbete har regeringen utsett landshövding Gunvor Engström och regionrådet Mats Johansson (s) till samordnare i den här frågan.

– Vi ska inom en månad ha skaffat oss en bild av det som hänt och hur vi ser på de problem som varslet på Volvo innebär för regionen, säger Gunvor Engström.

Enligt landshövding Gunvor Engström kommer man också att kräva riktad hjälp från regeringen.

– Vi kommer att kräva ersättningsjobb och annan hjälp för de arbetstillfällen som förvinner, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista