Avgfiftsbelagt fritidsfiske

Det fria handredskapsfisket kommer att förblir fritt - men inte längre gratis. Det enligt ett förslag till jordbruksminister Margareta Winberg.
Förslaget förväntas dra in upp till 175 miljoner kronor till staten. Pengar som ska göra fisket bättre. Bakom förslaget står utredaren Anita Bråkenhielm, landshövding i Kalmar. Hon har på regeringens uppdrag utvärderat det fria handredskapsfisket vid bland annat Blekingekusten. Alla som fiskar i svenska vatten som saknar organiserad fiskeförvaltning ska i fortsättningen betala en årlig avgift på 200 kronor. Och pengarna ska alltså användas för en förbättrad och utökad fiskevård. Den nya fiskevårdsavgiften föreslås tas ut av alla personer över 18 år, även utländska medborgare. Dessutom föreslås en maxgräns för fiskfångsten, varje fiskande ska bara få dra upp högst fyra fiskar per dygn, av arterna gädda, gös, ål, öring, lax, röding och sik. Anita Bråkenhielm motiverar den nya avgiften med att fiskevården i dag är kraftigt eftersatt, samtidigt som många fiskbestånd i dag är starkt hotade. - Jag har lagt fram förslaget av biologiska skäl, situationen är i dag helt annan än den var 1985 då det fria handredskapsfisket infördes. Anita Bråhenhielm tror att fiskarna är villiga att betala avgiften men det finns problem med hur lagen ska efterlevas. - För att det ska fungera krävs en statlig tillsyn värd namnet, betonar hon. Utredningen föreslår också fler fiskevårdsområden och försäljning av fiskekort för vatten där det i dag råder fritt handredskapsfiske. Den som fiskar ska då antingen lösa fiskekort eller betala en fiskevårdsavgift.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista