Karlshamns kommun och facket oense om dataintrång

I dag offentliggjorde Karlshamns kommun utredningen kring det dataintrång som en kommunanställd socialdemokratisk politiker med fackligt förtroendeuppdrag gjort sig skyldig till.
I utredningen framgår att kanslichef Kristina Kosunen-Eriksson av en slump i april i år upptäckte att s-politikern tjuvläst två av hennes mejl när hon kontrollerade e-post-korrespondens från förra hösten. Dataintrånget skedde den 18 november förra året då s-politikern öppnade två mejl med en minuts mellanrum. I breven fanns sekretessbelagda uppgifter. Dagen efter upptäckten kontaktades kommunförbundets arbetsrättsenhet och under en och en halv vecka undersöktes med hjälp av datapersonal om fler nyckelpersoner inom kommunen blivit utsatta för dataintrång. Vid denna granskning konstaterades att ytterligare intrång gjorts - den här gången i omsorgschefen Susanne Öströms e-post. Vid ett tillfälle den 8:e november har mannen gått in och läst två brev. Sveriges Radio Blekinge har tagit del av de brev som tjuvlästs, men eftersom delar av innehållet av sekressskäl är borttaget är det svårt att få en uppfattning om brevens innebörd. I mitten av april infomerades det socialdemokratiska kommunalrådet Torsten Magnusson om vad som skett och två veckor senare kallades mannen och hans fackliga företrädare till ett möte. Vid mötet framkom att det råder skilda uppfattningar mellan kommunen och mannens fackliga organisation kring det som hänt. Uppgifterna från fackligt håll sammanfaller i stora drag med den version som s-politikern uppgett till Sveriges Radio Blekinge. S-politikern säger att han av arbetsgivaren fått en felaktig behörighet - en behörighet som han använt för att testa säkerheten i kommunens datanät. När han upptäckte att det fanns brister har han informerat sin chef. Dessa uppgifter tillbakavisas av kommunen. Enligt utredningen fick kommunledningen kännedom om dataintrången först sedan kanslichef Kristina Kosunen-Eriksson slagit larm. Utredningen är gjord av kommunens personalchef Thomas Andersson och med den som grund tog politikerna i personal- och organisationsutskottet i förra veckan beslutet att varsla s-politikern om uppsägning. Fackliga överläggningar kommer att ske om drygt en vecka och Thomas Andersson vill i dag inte kommentera utredningen med hänvisning till de fackliga förhandlingar som väntar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".