Salmonellafallen blir färre

Farhågorna om att salmonellasmitta skulle bli vanligare efter att Sverige gick med i EU har visat sig vara felaktiga. -Många hävdade att salmonellan skulle öka när Sverige gick med i EU. Men det stämmer inte, säger Richard Eitrem, smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona.
I Blekinge har salmonellafallen minskat från omkring 100 till cirka 70 fall per år. Och det ser likadant ut i resten av landet, enligt Eitrem. Men salmonellakontrollen av importerade så kallade köttberedningar kommer att försämras. Tidigare har svenska importörer varit tvungna att göra sådana kontroller själva. Men EU-rätten medger inte att svenska myndigheter kräver detta av importörerna. Med köttberedningar menas sådant kött som har behandlats på något sätt, men fortfarande har kvar sin råa struktur, exempelvis marinerat kött och ostekta hamburgare. Enligt Richard Eitrem skulle de nya reglerna som Livsmedelsverket måste rätta sig efter kunna leda till att salmonellan ökar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".