Fågeldöden fortsätter i skärgården

Det finns inget som tyder på att fågeldöden håller på att försvinna. Det säger Lee Carlsson som nu inventerar fågelbestånden i Blekinges skärgård på uppdrag från Länsstyrelsen.
Hittills har Lee Carlsson bara hunnit gå iland på ett fåtal öar men han har ändå räknat in flera hundra döda fåglar. Värsta områden är kvar Hittills är det i Pukaviksbukten som Lee Carlsson har hittat flest döda och förlamade fåglar. Tidigare år är det dock ett område i Valjeviken som varit värst drabbat av fågeldöden och dit har ännu inte Lee Carlsson hunnit i sin inventering. Han märker också att på flera håll så finns det betydligt färre fåglar i år än innan. - I stora trutkolonier finns det nu bara en tredjedel av fåglarna kvar, säger Lee Carlsson. Förlamning av benen Fågeldöden kännetecknas av samma symptom som tidigare. Djuren blir förlamade i benen, säger Lee Carlsson. Lee Carlsson tar ett exempel och berättar att han precis innan Sveriges Radio Blekinge pratade med honom hade upptäckt en förlamad skrattmås som halvlåg på en sten, när han närmade sig fågeln för att få tag i den så vinglade den ut i vattnet och simmade iväg. Hur ska det drabba i år? Hittills har Lee Carlsson i år hittat 400 döda fåglar. Det är ännu svårt att säga hur omfattande fågeldöden kommer att bli denna sommar. Det är framförallt under juli månad fågeldöden tidigare år slagit till i Blekinges skärgård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".