Unga bör få vård istället för fängelse

Det ska satsas mer på att hålla unga brottslingar i Blekinge utanför fängelsemurarna. Enligt Stefan Nilsson, kriminalvårdsinspektör, bör fler som döms för brott få vård istället.

– Det är tydligt. Att klienten vet vad den är dömd till och att tingsrätten vet vad de är dömda till, säger han.

Att få kontraktsvård innebär att en dömd brottsling under minst ett år måste följa en handlingsplan som undertecknats både av klienten och de som ska ansvara för vården. Om klienten hoppar av eller misslyckas till exempel med att vara drogfri så kan denne hamna i fängelse.

I Blekinge finns det i dag 30 till 40 ungdomar upp till 21 år som står under övervakning till kriminalvården. Då tillkommer de yngsta som socialtjänsten tar hand om.

Men trots att uppåt hälften av dem kommer att begå ytterligare brott anser Stefan Nilsson på Kriminalvården att Blekinge ligger i framkant i arbetet mot återfall.

– Man har stor chans i Blekinge eftersom det är små kommuner och det är inte så många myndighetspersoner inblandade. Men sedan måste ju klienten vilja förändra sig också, säger Stefan Nilsson.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista