Henrik Carlsson på Aarhus Karlshamn tycker inte att arbetsgivaravgiften är avgörande för vem han anställer.

Företagen anställer inte fler unga

Trots regeringens satsning på att minska ungdomsarbetslösheten genom sänkt arbetsgivaravgift, så anställer Blekinges största företag inte fler ungdomar.

Förra året sänktes arbetsgivaravgiften för anställda mellan 18 och 25 år - syftet var att locka företagen att anställa unga.

Samma som tidigare
Men i Sveriges Radio Blekinges rundringning visar det sig att varken Volvo, ABB, Ericsson, Aarhuskarlshamn eller Kockums har anställt någon ung person tack vare sänkningen.

– Vi anställer ungdomar mellan 18 och 25 år i ungefär samma omfattning som tidigare, säger personalchefen Henrik Carlsson på Aarhus Karlshamn.

På fabriken i Karlshamn förädlas fetter som bland annat används i choklad och kosmetika. Företaget har ett trettiotal ungdomar anställda.

Tjänat en miljon
Sedan regeringens sänkning förra året har företaget tjänat en knapp miljon kronor tack vare den sänkta arbetsgivaravgiften.

Men pengarna går inte till nyanställningar.

– I näringslivet fungerar det inte riktigt så. Vi anställer de vi behöver för att klara av produktionen. Om man behöver vara tre man på skift så blir man inte fyra man på skiftet för att man har en lägre arbetsgivaravgift, säger Henrik Carlsson.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".