Ubåtskränkningar utreds på nytt

Ubåtskränkningarna som inträffade i Karlskrona och Stockholms skärgårdar på 1980-talet, utreds igen. Ambassadör Rolf Ekéus presenterar sin granskning under torsdagen.
Hittills har två stora ubåtskommissioner granskat ubåtskränkningarna och indikationerna på sådana. Båda kom fram till att kränkningar har ägt rum. 1983 års kommission gick så långt så att man pekade ut Sovjetunionen som förövare, medan 1995 års kommission konstaterade att det inte var möjligt att bestämma vilken nation som var skyldig till kränkningarna. Rolf Ekéus blev känd i hela världen då han ledde FN:s jakt på Iraks massförstörelsevapen. Rolf Ekéus utredningsuppdrag går inte ut på att nagla fast vilken nation som låg bakom kränkningarna. I stället ska han söka svara på hur ubåtsfrågan hanterats politiskt och militärt sedan 1980. Några av de frågor som ska belysas är: Hur har regering, försvarsmakten och andra berörda myndigheter hanterat konstaterade kränkningar och indikationer på sådana? Hur har beslut och beslutsunderlag för de politiska ställningstagandena och agerandet sett ut? Hur har dessa beslutsunderlag tagits fram? Hur har de två tidigare kommissionernas arbete påverkat politikernas och militärernas ställningstaganden? Hur effektiva har de svenska insatserna varit? Hur har mediernas agerande påverkat politiker och militärer? Statsminister Göran Persson har uttryckt en förhoppning om att Ekéus utredning ska bli något av ett bokslut över ubåtsfrågan. Men det tveksamt om den verkligen blir det, eftersom moderaternas ledare Bo Lundgren och folkpartiledaren Lars Leijonborg ifrågasatte utredningen redan när den tillsattes i oktober ifjol. De båda partiledarna ville ha en större och bredare utredning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".