Många unga trakasseras via mobilen

Anmälningar om unga som utsätts för ofredande och förtal via SMS ökar enligt Tomas Pärlklo på Blekingepolisen.

En ny undersökning från Medierådet visar samtidigt att nästan 30 procent tjejer har upplevt oönskat sexprat på internet.
Medierådets undersökning visar att nästan var femte tjej i åldern 9 till 16 år upplevt mobbning via internet eller mobilen. Dubbelt så många än bland killarna.
Tomas Pärlklo på Blekingepolisen säger att de får in fler anmälningar om att unga utsätts för ofredande och förtal framförallt via SMS har ökat.

– Men det är ingen stor arbetsbelastning för polisen, säger han.

Han säger att han tror att det är många som inte anmäler den här typen av brott och att det ökat på grund av att allt fler använder sig av mobiltelefoner och internet.

Emelie Pålsson har själv upplevt trakasserier via chattjänsten MSN. Hon berättar att hon pratade med någon hon inte tjände så väl och sedan blev det tjafs och elaka ord. Hon berättar att det kändes jobbigt.

– Jag berättade det inte för någon, men tog bort personen frånn min användare och pratade inte mer med den, berättar hon.

Ann Månsson som jobbar som ungdomsledare i Ronneby kommun tycker att det är hemskt att det är så pass många som upplevt mobbning och sextrakasserier.

Hon tror att få föräldrar vet att det är så utbrett och att det är få som pratar om problemet. Hon tycker att föräldrar borde ha bättre koll på vad barnen gör på internet och i mobilen. Ann Månsson säger att vi måste våga ta de svåra frågorna med våra barn, som att fråga om de blivit mobbade eller fått sexuella anspelningar.

– Att man tar de här frågorna för det vet inte jag om föräldrar gör idag.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista