Rödebypappan häktas inte

Uppdaterad 16:45
Den 51-årige man som mordåtalats efter att ha skjutit två pojkar i Rödeby i Blekinge kommer inte att häktas i väntan på dom.

Beskedet som lämnades av hovrätten i Malmö under onsdagsförmiddagen är enligt 51-åringens försvarsadvokat Vidar Wahlestedt väntat men ändå glädjande. 

Om hovrätten kommit fram till att mannen ska dömas för mord eller dråp hade häktning av honom varit obligatorisk även om det kan göras undantag. Enligt advokat Vidar Wahlestedt skickar beskedet en signal om vad som ska komma.

– När man nu kommit fram till att man inte funnit skäl att häkta min klient så måste det ju innebära att man menar att han inte kan dömas till ett långt fängelsestraff, säger Vidar Wahlestedt.

Inte förvånad
Advokat Christer Holmqvist som representerar den 17-åring som skottskadades svårt vid samma tillfälle säger att ett långt fängelsestraff nu verkar långt borta. Han säger vidare att han inte är direkt förvånad över beskedet att 51-åringen inte ska häktas.

Alla dörrar är öppna
Men Staffan Levén som hovrättslagman på Hovrätten för Västra Sverige anser att alla dörrar fortfarande är öppna och att det kan komma ett besked om häktning innan dom meddelas den 20:e november.

Advokat Per Swahn som representerar dödsboet efter den ihjälskjutne 15-åringen drar inte heller han några stora växlar på dagens besked, utan han tror fortfarande att 51-åringen kan fällas för mord.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista