Marinens musikkår flyttas till Stockholm

Uppdaterad 16:38
Marinens musikkår vägrar att ge upp hoppet trots att Försvarsmusikcentrum föreslår att kåren ska flytta till Stockholm.

Morgan Carlsson som är chef för musikkåren säger att det var ett tufft besked man fick idag men man ska fortsätta kämpa.

Ger inte upp hoppet
När de anställda i Marinens musikår fick beskedet under onsdagen blev det en tryckt stämning men ändå lever hoppet.

– Man hade hoppats på ett mer förnuftigt förslag men jag och min personal hoppas väldigt mycket på den process som tar vid nu. Vi tror att vi kommer att klara detta, säger Morgan Carlsson som är chef för Marinens musikår.

Försvarsmusikcentrum som har ansvar för Försvarsmaktens musikverksamhet föreslår att Marinens musikkår ska flytta till Stockholm eftersom man menar att huvuduppgifterna för militärmusiken finns där.

Chefen Per-Erik Laksjö pekar på saker som statsceremonier och kungliga mottagningar.

”Fegt att tala om flytt”
Flytta är ordet som Försvarsmusikcentrum använder. Chefen för Marinens musikår Morgan Carlsson säger att det är fegt och befängt att säga att man ska flytta när man menar att man vill lägga ner.

– Man kan inte flytta en musikkår hur som helst. Själen skulle inte följa med till Stockholm och det skulle nog inte ett flertal av de anställda heller, säger Morgan Carlsson.

Men musikkåren kämpar tappert vidare. Det är Högkvarteret som ska ta ställning till förslaget och Morgan Carlsson tror att de som ska ta beslutet är för kloka för att flytta verksamheten.

Osäker framtid för anställda
De går i nuläget inte att säga hur många anställda som skulle följa med till Stockholm om musikkåren flyttas.

Nils Olof Friberg som spelar klarinett i musikåren har inte betämt hur han skulle göra om det trots allt blir flytt

– Det är överväganden man får ta. Det beror på vad som erbjuds och vad man vill göra med sitt liv, säger Nils Olof Friberg.

Läs och lyssna på mer:

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista