Drop-in röntgen ger kortare vårdköer

På Blekingesjukhuset i Karlshamn har de långa väntetiderna i stort sett försvunnit efter att man börjat jobba på ett nytt sätt.

Innan man införde drop-in tider på sjukhuset i Karlshamn för ett drygt år sedan kunde man få vänta i upp till sex veckor på att få en tid för röntgen.

Rejäl tidsminskning
Numera kan man själv besöka röntgenavdelningen på någon av de drop-in tider som finns redan några dagar efter sitt läkarbesök.

Den totala tiden för läkarbesök, röntgen och diagnos har på det sättet minskat till en dryg vecka.

Den typen av röntgen det handlar om är lungor och skelett eftersom det är former som inte kräver någon förberedelse för patienten.

Försöket utvidgas
Drop-in tider finns även på sjukhuset i Karlskrona. För närvarande endast för lungröntgen men från början av november också för skelett.

Risk för köbildning trots drop-in tider tror inte Pernilla Svanberg finns

– Det har visat sig ett de sprider sig ganska så bra över de här drop-in tiderna. Ibland är där lite kö i väntrummet men det står på informationen som patienten fått från läkarna så de är medvetna om det, säger hon.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista