Kräsen autografjägare fick påvens

Karlskrona kommuns näringslivschef Bengt Lingman har ett stort intresse för autografer. Omkring 3000 stycken har han fått ihop och i samlingen finns Nelson Mandela, Anita Ekberg och påven.

Intresset för autografer startade när Bengt Lingman 1993 stötte ihop med en känd man på en herrtoalett i Spanien.

Det var Sean Connery som han sedan fick springa ifatt och fråga efter autografen. Och han tog till en lögn för att få den.

– Jag sa att den var till min dotter, säger Bengt Lingman.

Men han är kräsen och det är inte vem som helst som får vara med i Lingmans samling. Det ska vara någon av betydelse, någon känd person som har gjort någonting.

– Som Neil Armstrong, vars autograf jag har framför mig nu, säger han.

Livet som autografjägare kräver sin man och Bengt Lingman berättar att det ligger både list och dektektivarbete bakom många av hans autografer. Som exempel nämner han jakten på påvens autograf.

– När den gamle påven blev dålig gick jag in på nätet och kollade upp vilka kandidater som fanns och skrev till dem. När den nya påven sedan blev utsedd insåg jag att min autograf var mycket värdefull, säger Bengt Lingman.

Lyssna på en längre intervju på 

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".