Kommunerna inte redo för ny vårdform

Blekinges kommuner är inte klara med förberedelserna för att ta emot patienter inom öppen psykiatrisk tvångsvård.

Den psykiatriska tvångsvården har fått en ny möjlighet till öppenvård, som ska vara ett samarbete mellan kommunerna och landstinget.

Vårdformen är tänkt att vara ett mellansteg för patienter som ännu inte kan skrivas ut från tvångsvård men som inte behöver vara på sjukhus.

Men även om lagen infördes redan den 1 september är inte organisationen för hur tvångsvården ska se ut i de olika kommunerna klar.

Chefsöverläkare Barbara Sedvallson är dock inte orolig för att patienter ska hamna i kläm när de första patienterna ska slussas ut under senhösten.

– Ett av våra honnörsord är att man ska ha vård på lika villkor, från Kyrkhult till Ramdala, och det hoppas jag inte bara är ett önsketänkande, säger hon.

För kommunerna i västra Blekinge håller man på att tillsätta en koordinator, och planeringen pågår även mellan landstinget och Ronneby och Karlskrona kommuner.

Men även om det börjar bli bråttom, då de första patienterna i behov av öppen tvångsvård väntas slussas ut till kommunerna redan under senhösten, så ser Barbara Sedvallson ingen risk för att de inte ska hinna färdigt med sina förberedelser.

– Kommunerna har en positiv inställning, och jag tycker det bådar gott, säger hon.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista