Sverigedemokraterna funderar på att stödja andra partiers förslag.

Sverigedemokraterna utnyttjar vågroll

Sverigedemokraterna i Karlskrona kommer aktivt utnyttja sin vågmästarroll i årets budgetomröstning. Det berättar Richard Jomshof Sverigdemokraternas gruppledare.

Tidigare år har Sverigedemokraterna fungerat som en passiv vågmästare. I och med att dom lagt ner sina röster när dom inte fått gehör för sitt förslag har femklövern fått driva igenom sin budget.

Men i år kan det bli annorlunda. Sverigedemokraterna kommer rösta på det förslag som dom tycker är minst dåligt säger Richard Jomshof. Och därmed kan femklöver få svårt att få igenom sin budget.

– Vi funderar på att istället för att lägga ner våra röster aktivt stödja något av de andras förslag, säger Richard Jomshof.

När det folkpartistiska kommunalrådet Kent Lewén får höra om Sverigedemokraternas planer på att utnyttja vågmästarrollen lämnar han inte öppet för några förhandlingar med dem.

Även socialdemokraten och oppositionsrådet Christina Mattisson säger att det är uteslutet att förhandla med Sverigedemokraterna.

Till nästa vecka ska partiet ta ställning till om de ska lägga fram en helt eget budget eller egna förslag men Richard Jomshof tror inte de kommer få igenom dem och när förslagen faller i fullmäktige blir det Sverigedemokraterna som avgör ifall det blir femklöverns budget eller Vänsterns opch Socialdemokraternas.

Budgeten klubbas på fullmäktige i slutet av november.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista