Oviss framtid för transportflyget

Ovisshet och oro inför framtiden är vardag för de anställda vid transportflygdivisionen vid F17 i Kallinge.

I våras beslutades att divisionen ska läggas ner under nästa år, men i september kom ett nytt regeringsdirektiv att inga förband ska läggas ner under mandatperioden.

– Vi har två givna alternativ. Ett som Tolgfors har uttalat att vi ska vara kvar, och ett alternativ där våra chefer på högkvarteret säger att vi ska bort nu till nästa år, berättar Niclas Åkesson som är divisionschef för transportflygsdivisionen vid F17.

Oroligt bland anställda
När det gäller stämningen bland personalen berättar Niclas Åkesson att det påverkar de anställda.

– Det blir naturligtvis väldigt oroligt för folk vill ju bygga upp en framtid här i Ronneby. När man då inte vet om det blir någon eller ej så blir det naturligtvis väldigt oroligt på jobbet, säger Niclas Åkesson.

Det man tolkat som att Sten Tolgfors och regeringen säger att man ska vara kvar är ett regeringsbeslut från september.

Där står det klart och tydligt att inga förband ska läggas ner under mandatperioden.

Försvarsmaktens beslut
Trots det får man vid divisionen inte tillsätta tjänster eftersom man enligt försvarshögkvarteret ändå ska läggas ner under nästa år.

I måndags gästades flottiljen av försvarsminister Sten Tolgfors, och först efter att ha konfererat med sin pressekreterare så svarar han såhär på frågan om vad som kommer hända med transportflyget på flottiljen.

– Det som gäller nu är att vi sagt att det ska finnas två stycken divisioner, försvarsmakten beslutar dock var, och det är deras eget beslut.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista