Nio av tio väljer elektronisk fotboja

Nio av tio blekingebor som döms till kortare fängelsestraff väljer att avtjäna sitt straff i hemmet med elektronisk fotboja.

På frivården i Karlskrona hade man i söndags ett annorlunda jubileum då de slog  sin sexhundrade klient i boja.

– Det här motsvarar cirka hundra fängelseår som avtjänats ute i samhället istället för på en anstalt, säger berättar Bertil Holm, som är frivårdsinspektör vid frivården i Karlskrona.

Sedan 1997 har personer som dömts till fängelsestraff upp till sex månader möjlighet att i stället för fängelse avtjäna sitt straff i husarrest med hjälp av en elektronisk fotboja.

Det är en strafform som antagligen kommer att fortsätta öka. Utredningar föreslår att bojan ska kunna användas vid exempelvis frigivningar och längre fängelsestraff. För resultaten är goda, enligt Bertil Holm.

– I vårt fall är det Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som följer upp resultatet av fotbojan och där har man funnit att det är en mycket bra verkställighetsform, och det är också därför den sedan starten utbyggts och utvecklats, avslutar Bertil Holm.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".