Starka reaktioner på uppgifter om Cancerfonden

Bara en tredjedel av Cancerfondens insamlade Rosa Bandet-miljoner uppges gå direkt till forskning om bröstcancer, enligt uppgifter i Svenska Dagbladet.

Tidningen publicerar uppgifter om att bara 31 procent av de insamlade pengarna går till forskningen.

– Stämmer detta så är Cancerfondens förtroende förbrukat helt och hållet, säger Ros-Marie Lennartsson, ordförande för bröstcancerföreningen Victoria i Blekinge.

Granskningen visar att 31 procent av de insamlade miljonerna går direkt till bröstcancerforskning. En fördelning som inte är känd hos de ideellt arbetande personerna inom Bröstcancerföreningen Victoria i Blekinge.

– Det vi har fått veta är att 80 procent av de pengar som samlas in inom ramen för Rosa Bandet ska gå till forskning och att 20 procent går till marknadsföring och administration. Den här fördelningen är absurd och inget som vi känner till, säger Ros-Marie Lennartsson.

Ros-Marie Lennartsson har arbetat ideellt under många år med att samla in pengar till bröstcancerforskningen i föreningen Victoria. Till skillnad från Cancerfonden går alla insamlade pengar till föreningen Victoria till kärnverksamheten.

– Våra pengar går oavkortat direkt till verksamheten och allt arbete bygger på ideella insatser, säger hon.

Nu kommer Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI, att granska Cancerfondens användande av sitt insamlingskonto, ett så kallat 90-konto, och Ros-Marie Lennartsson hoppas nu att allt kommer fram i den undersökning som ska göras.

– Nu måste allt fram och granskas. Skulle de här uppgifterna stämma så innebär det slutet för vårt samarbete med Cancerfonden och jag tror att Rosa Bandet-kampanjen också går i graven då, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".