Södra Blekinges skogar är döende

Det senaste årets torka har gått hårt åt skogen i södra Blekinge. Träden, särskilt granarna, är nu ett lätt offer för skadeinsekter. Regn och åter regn skulle göra susen.
Representanter från Skogsvårdsstyrelsen och andra skogsexperter konstaterade under en exkursion i Asarum i Karlshamns kommun på torsdagen att torkan redan har vållat stora skador. Somliga granar ser nästan döda ut. Bara i topparna syns enstaka gröna skott, skriver Blekinge Läns Tidning. -En gran som ser ut så här har svårt att klara sig. Det behövs inte många barkborrar för att död på en torkstressad gran, konstaterade Skogsvårdsstyrelsens specialist på insektsangrepp, Gunnar Isacsson. Enligt honom och de andra experterna kan endast en riktigt regnig sommar rädda skogarna. Lövträden har bättre förutsättningar att återhämta sig efter torkan. När det väl kommer regn kan lövträd som verkat döda börja skjuta nya skott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".