Kustbevakningen chanslös

Skulle en fullskalig oljekatastrof inträffa i Östersjön skulle Kustbevakningen ha svårt att reda ut situationen. Det enligt Tomas Fagö, chef vid Kustbevakningens räddningstjänst.
Saneringsarbetet efter fartygsolycka med det kinesiska bulkfartyget, då över 1000 ton olja läckte ut, har gått mycket bra enligt Tomas Fagö. Cirka 1000 ton olja har bärgats ur havet och runt 100 ton olja har nått den skånska kusten. Men skulle en fullskalig olycka inträffa är det väldigt lite Kustbevakningen kan göra. Sker olyckan mitt på Östersjön, i lungt väder, ökar möjligheterna. Men skulle en oljetanker till exempel köra på Utklippan och springa läck hinner man inte göra mycket innan katastrofen är ett faktum. -Blir det en riktigt stor olycka, som till exempel de utanför Frankrike och Spanien är det knappt ingen som klarar ut det, säger Tomas Fagö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".