Undersökning av vrak vid Bornholm är inledd

Det danska bärgningsfartyget var på söndagen på plats vid haveriplatsen för det sjunkna kinesiska fartyget utanför Bornholm.
Men det kan dröja ytterligare ett par dagar innan man kan börja tömma vraket på olja. Kraftiga vindar har försenat Der än 14 dagar efter det att det kinesiska fartyget Fu Shan Hai sjönk strax norr om Bornholm har ett danskt bärgningssällskap på söndagen lyckats komma igång med att undersöka vraket. Arbetet har inte kunnat påbörjas tidigare få grund av det hårda vädret. Bärgning dröjer Vakthavande befäl på den danska kustbevakningen, Søværnets Operative Kommando, säger att man under söndagen går ner med en fjärrstyrd miniubåt. Med den ska bärgningssällskapet leta efter var skadorna på vraket finns och hur de ser ut. Senare ska också dykare gå ner till vraket som ligger på 70 meters djup. Nästa steg är att försöka pumpa upp den resterande olja som finns i vrakets tankar. Oljesanering pågår Samtidigt arbetar Søværnet med att ta hand om den olja som fortfarande läcker ut och kommer upp till ytan. De har under söndagen bett sina kolleger i svenska kustbevakningen om hjälp med saneringen ovanför vraket. På land är ett hundratal personer igång med saneringen av den olja som har drivit upp på de två öarna Christiansö och Fredriksö utanför Bornholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".