Sänkta räntor sänker inte hyran

Trots att bostadsräntorna har sänkts kommer det förmodligen inte att påverka hyrorna i allmännyttan i Blekinge särskilt mycket. Hyresgästföreningen i landet anser att hyrorna inför nästa år borde sänkas när räntorna sänks, framförallt hos dom bostadsbolag som har stor andel lån med rörlig ränta.
De flesta allmännyttiga bostadsbolag har stora lån, exempelvis har Karlshamnsbostäder, KABO lån på 710 miljoner kronor. Närmare en femtedel av dom lånen är tagna med rörlig ränta. Tomas Ottosson som är ekonomichef i Kabo säger att räntorna naturligtvis påverkar en hyresförhandling men påpekar att räntorna bara är av hyran. Sölvesborgshem har bunden ränta på större delen av sina lån säger Vd:n Roger Sonestad. Men i Olofströmshus däremot är närmare en tredjedel av lånen tagna med rörlig ränta, men trots det säger Vd Tommy Liljenberg att det inte blir några hyressänkningar till nästa år, däremot kanske hyreshöjningen blir mindre. Ronnebyhus har drygt en femtedel av sina lån tagna med rörlig ränta , och Roland Wallgren som är Vd tror inte heller på någon hyressänkning nästa år men han är övertygad om att dom låga räntorna kommer att påverka hyresförhandlingen. I Karlskronahem ska närmare hälften av lånen skrivas om inom ett år. Men Ingrid Ljungkvist som är vd för Karlskronahem tror trots det inte att det kommer att bli någon hyressänkning i Karlskrona.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".