Rättspsykiatrisk vård för våldtäkt

Den 44-årige Ronnebybo som vid ett antal tillfällen våldtagit sin fru, dömdes under torsdagen vid Blekinge tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.
44-åringen häktades i slutet på förra året för att ha våldtagit sin fru. Under förundersökningen och den första rättegången berättade hustrun i detalj om övergreppen. Men senare tog kvinnan tillbaka alla uppgifter och sade att hon hade ljugit. Ingen vet varför hon ändrade sina uppgifter men överåklagaren konstaterar att kvinnan ändrade sig i samband med att mannens besöksförbud mot henne hävdes. Chefsåklagare Tommy Clevenhult valde då att lägga ner förundersökningen och 44-åringen släpptes från häktet. Överåklagaren Sven-Erik Alhem ansåg dock att fallet skulle prövas i tingsrätten och att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Kvinnan har hållit fast vid att hon hittat på de tidigare uppgifterna om våldtäkt men Blekinge tingsrätt anser att bevisningen var stark nog för att fälla mannen för våldtäkt och olaga hot. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att han kommer att vårdas fram till dess att man anser honom vara redo för sammhället igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".