Mammografin i länet privatiseras nästa år

Från och med maj nästa år får mammografin i Blekinge en privat ägare.

I och med det hoppas landstinget på att kunna leva upp till Socialstyrelsens rekommendationer om att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kunna kallas.

Bröstcancern upptäcktes
Genom att regelbundet gå på mammografi upptäcktes det att Lola Strand från Kallinge hade bröstcancer. Hon ser positivt på att fler ska kunna kallas.

– Det låter ju jättebra, om det fungerar, säger hon.

Från och med maj nästa år kommer det att vara företaget Avesina specialistvård som möter Lola Strand när hon ska göra uppföljning på sin behandling.

Mammografin i Blekinge har haft problem med långa väntetider och att man inte kunnat kalla så många kvinnor som man velat.

Hoppas klara rekommendationerna
Socialstyrelsen rekomenderar att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska gå på regelbunden mammografi. Det hoppas nu landstinget att kunna uppfylla.

Personalen som jobbar på mammografin i Karlshamn och Karlskrona kommer att erbjudas jobb på företaget som tar över. De kommer ockå vara kvar i landstingets lokaler.

Viktigt att gå
Lola Strand säger att hon har svårt att förstå dem som struntar i mammografin.

– Då är de nog inte rädda om sina liv, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".