Vårdrelaterade infektioner ökar

Blekingesjukhusets ledning oroas av att andelen vårdrelaterade infektioner ökar. Urban Sjöblom som är chefläkare vid Blekingesjukhuset tror att besparingarna vid sjukhuset kan vara en orsak.

Anledningen till att chefläkare Urban Sjöblom tror att besparingarna vid Blekingesjukhuset bidragit till att andelen vårdrelaterade sjukdomar ökar är att arbetet med att minska sjukhusets kostnader tagit tid.

– Jag tror att besparingarna gjort att vi tappat fokus när det gäller arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner, säger Urband Sjöblom.

Förvånad
Men Carl Johan Fraenkel som är hygienläkare vid Blekingesjukhuset säger att besparingarna inte har påverkat sjukhusets arbete med hygien eller rutinerna.

– Tvärtom vi har jobbat mer intensivt med just de här frågorna så det förvånar oss att det ökar, säger han.

Den rapport som Sveriges kommuner och landsting presenterade i dag visar att 15 procent av patienterna vid Blekingesjukhuset i Karlskrona drabbats av en vårdrelaterad sjukdom.

Ska åtgärdas
Rapporten som bygger på mätningar genomförda under en dag i november i år visar också att det är fler som drabbas av en vårdrelaterad infektion i Karlskrona jämfört med Karlshamn. Förklaringen är att det i Karlskrona utförs akuta operationer vilket medför större risker för infektioner.

Andelen vårdrelaterade infektioner vid Blekingesjukhuset har ökat sedan förra mätningen i våras och det är något som också förvånar chefläkare Urban Sjöblom.

– Vi måste ta reda på varför och åtgärda det, säger Urban Sjöblom.

Topp tio
Den rapport som presenterades i dag visar att Blekingesjukhuset i Karlskrona ligger på sjunde plats i landet när det gäller andelen patienter som drabbats av en vårdrelaterad sjukdom under sjukhusvistelsen.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".