Penna kontrollerar hemtjänstens arbete

Hemtjänstpersonalens insatser ska nu kontrolleras med små digitala pennor.

Just nu genomförs systemet med mobipen i hemtjänstgrupperna i Karlskrona.

Matilda Strömkvist arbetar i en av hemtjänstgrupperna i Karlskrona som nu är först ut med att använda pennorna som inte bara skriver med bläck, utan också har en kamera med minne i sig.

Efter att ha registrerat start för besöket så fyller sedan vårdpersonalen i en pärm som finns hemma hos vårdtagaren om vilka insatser som utförts där.

Den informationen följer sedan med pennan tillbaka till hemtjänstkontoret och en speciell dator där. Matilda Strömkvist menar att hemtjänstpersonalen har ett pressat schema och behöver få mer rutin för att det nya systemet ska fungera smidigt.

– Vi som jobbar i hemtjänsten har ju inte haft så mycket med teknik att göra. Det kan vara lite skrämmande i början, säger hon.

Eva Herbertsson som är chef på äldreförvaltningen räknar med att alla hemtjänstgrupper i Karlskrona kommun ska ha fått utbildning i det nya systemet med mobipen i februari nästa år.

Hon ser stora fördelar med att hemtjänstpersonalens insatser kontrolleras på det här sättet.

– Det säkerställer för brukaren att de insatser som vi beslutar om blir utförda, säger hon.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".