Tjänsteman kritiseras efter utredning

En högre tjänsteman vid landstinget värnar om hjärtklinken. Därför gjorde han en egen utredning om verksamheten, ett initiativ som nu kritiseras av landstingsledningen.

Den utredning om hjärtkliniken som tjänstemannen gjort presenterade han på landstingets papper och logga.

Utredningen kunde tolkas som om den var beställd av landstingsledningen. Landstingsdirektör Jan Svanell säger dock att tjänstemannen, som tidigare haft en chefsbefattning, aldrig fått ett sådant uppdrag utan har gjort utredningen på helt eget initiativ.

– Det är inget jag beställt, säger Jan Svanell.

Ok att tycka till
Jan Svanell tycker inte att det är fel att anställda inom landstinget kommer med synpunkter om landstingets verksamhet. Men att göra som tjänstemannen gjort, en egen utredning är han kritisk till.

– Nu ser jag det inte som en utredning utan som synpunkter och jag hoppas att detta är något som han gjort utanför sin arbetstid, säger Jan Svanell.

För närvarnade genomför ett oberoende konsultföretag en utredning av hjärtkliniken. En utredning som Jan Svanell har beställt och som ska ligga till grund för beslutet om hjärtklinkens framtid.

Många synpunkter
Jan Svanell säger att det inte bara är den aktuella tjänstemannen som har synpunkter om hjärtklinken utan att det finns många olika bilder av hjärtklinikens verksamhet och ekonomi.

– Det är därför det är så viktigt att vi får en utredning som är objektiv, säger Jan Svanell.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".