Fortfarande få som instegsjobbar i länet

Det går fortsatt trögt för de så kallade instegsjobben i länet. Siffrorna pekar uppåt jämfört med förra året men totalt har bara 37 personer instegsjobbat i år.

Av de 15 som avslutat sitt instegsjobb i länet har nio fått ett riktigt arbete och enligt Christer Kilström, chef på arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby, är det glädjande trots att det är små siffror.

För ett och ett halvt år sedan kom instegsjobben som skulle hjälpa nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden genom att staten gick in och betalade upp till 75 procent av den anställdes lönekostnader.

Men det har gått trögt. I december hade Blekinge bara 22 stycken instegsjobbare.

Något som Christer Kilström tror beror på att arbetsgivarna fortfarande inte fått upp ögonen för möjligheten. Men han tror också att det kanske finns en rädsla för språkliga och kulturella krockar.

– Jag tror att det i grunden handlar om, dels att arbetsgivarna är osäkra på vad den här kompetensen står för, som nyanlända kan ha, säger Christer Kilström.

Nio av de femton som i år avslutat sitt instegsjobb har fått ett vanligt jobb, två har blivit arbetslösa och fyra har gått över i ett annat program, vilket exempelvis rör sig om studier.

Nio av femton har alltså fått jobb och det tycker Christer Kilström är bra siffror, även om det är små siffror.

– Flera har fått arbete, några går vidare i program därför att det kan ju också vara så att man märker att man behöver komplettera sin utbildning för att det ska gå bättre, säger han.

Arlette Jarl
arlette.jarl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".