Drabbade upprörda på Försäkringskassan

Försäkringskassan har fått ta emot starka reaktioner från sjukskrivna som blir utan sjukpenning vid årsskiftet.

Det är de nya hårdare reglerna för sjukpenning som har upprört många.

Reglerna ställer också krav på Försäkringskassans personal att kunna hantera reaktionerna.

– Det är jobbigt på många sätt eftersom vi får möta både arga och ledsna människor, säger Maria Pålsson på Försäkringskassan.

Fortsatt sjukpenning
Den 1 juli 2008 infördes de nya reglerna och den så kallade rehabiliteringskedjan. Den innebär bland annat att den sjukskrivne efter sex månader bara får fortsatt sjukpenning om han eller hon inte kan utföra något jobb på hela arbetsmarknaden.

När reglerna infördes var mellan 1200 och 1300 personer sjukskrivna i Blekinge och eftersom det vid årets slut gått sex månader sedan dess prövas nu deras rätt till ersättning.

Det är så här långt ett 40-tal personer som fått besked om att deras ersättning med all sannolikhet kommer att upphöra vid årsskiftet.

Vågar inte ge några siffror
Utöver det är det oklart hur många som påverkas eftersom Försäkringskassan inte hunnit gå igenom alla ärenden ännu.

– Jag vågar inte ge någon siffra på det men det handlar inte om några stora volymer, säger Maria Pålsson.

De som var sjukskrivna 1 juli 2008 ska alla ha fått besked innan 1 mars 2009. Mängden ärenden har gjort att processen dragit ut på tiden.

Försäkringskassan kommer emellertid inte att kräva någon retroaktivt för den tid som förflutit sedan sexmånadersperioden löpte ut.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".