Kvinnocentret är för storstilat

Enligt Margaretha Olsson (s) kommunalråd i Olofström, var samtliga kommuner överens om att nio anställda på ett kvinnocenter var för dyrt.

Centret för människor som drabbats av våld i nära relationer var en ambitiös satsning som skulle ha placerats i Karlshamn.

Nio anställda skulle erbjuda en räcka av metoder för att hjälpa familjer med våld i hemmet: terapisamtal, skyddsboende, information och hembesök.

Fokus på barnen
Dessutom skulle fokus ligga på barnen. Något som den förnyade socialtjänstlagen lägger extra vikt vid - barnen ska nämligen ses som brottsoffer.

Men nio anställda var i överkant, enligt Margaretha Olsson. Därför blev det nej från Olofström.

– Att starta upp så stort, behövs det verkligen en så oerhört stor organisation för detta i våra kommuner, frågar sig Margaretha Olsson.

Något behövs
Om någon satsning blir av under rådande lågkonjunktur är osäkert. Visserligen är kommunerna överens om att något behövs, å andra sidan är situationen inte helt under isen i dagsläget, enligt Margaretha Olsson.

– Vad jag vet via samtal med socialchefen är att via den befintliga oraganisationen ges hjälp till våldsutsatta familjer.

Läs också:

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".