Det kommer att bli allt mer sällsynt att butiker säljer ål.

Mataffärer slutar sälja ål

Allt fler livsmedelsbutiker har slutat sälja ål - som är rödlistad och en av de mest akut utrotningshotade fiskarterna som finns i svenska vatten.

När Sveriges Radio tidigare i höstas kontrollerade fiskdiskarna i ett stort antal butiker över hela landet så hittade vi ål bara hos en handfull handlare.

En av de kedjor som helt slutat sälja ål är Coop.

Kunderna medvetna
Carina Pettersson som är stormarknadschef på Coop Forum i Nyköping förklarar varför.

– Det pratas så mycket om de här rödlistade fiskarna, så jag tror att kunderna är medvetna om att vi får sluta att äta dem ett tag för att kunna ha dem kvar, säger hon.

Så sent som i mitten av oktober fanns det fortfarande rökt ål i diskarna på Coop Forum i Nyköping - det var när Sveriges Radios P 4 stationer kontrollerade fiskdiskarna i totalt 155 butiker i 46 kommuner från Skåne till Norrbotten.

Ål fanns då bara i sju butiker, bland annat Coop hade då tagit beslut att bara sälja ut det gamla och sedan avstå.

Akut utrotningshotad
Ålen är idag rödlistad och bedöms som akut hotad.

Enligt artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet så har antalet ålyngel som kommer till Europa från Sargassohavet minskat med mer än 99 procent sedan 1970-talet.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".