Äventyrad rättssäkerhet

Dålig medling hotar rättssäkerheten

Det är stora skillnader i kvalitén på medling vid brott mellan olika kommuner. Vissa erbjuder ingen medling alls vilket kan äventyra rättssäkerheten.

Lottie Wahlin arbetade för Brottsförebyggande rådet under tiden dom hade uppdraget att göra medlingsverksamheten tillgänglig i hela landet.

Den första januari 2008 tog uppdraget slut och samtidigt blev det lag på att alla kommuner ska kunna erbjuda medling vid brott, till alla gärningspersoner under 21 år.

Så sen ett år tillbaka så saknas det en samordnande myndighet som kan säkerställa kvalitén menar Lottie Wahlin som nu forskar om medling vid Umeå Universitet.

– Hur det ser ut idag är svårt att säga, för det finns ingen som har ansvaret och som har fullkomliga uppgifter om hur det ser ut runt omkring i kommunerna, säger Lottie Wahlinl.

– BRÅ hade ju ändå någon form av nationellt ansvar och översyn över den här verksamheten och kunde alltså följa ungefär hur den utveckaldes och nu är det ju inte så längre, säger Lottie Wahlin.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".