Kräver skydd mot sextrakasserier

Marinbasens jämställdhetsplan för minska de sexuella trakasserierna räcker inte tycker marinansvarig Nina Enocsson på Värnpliktsrådet. Hon kräver att det ska vara nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Uppdaterad 16:52

Värnpliktsrådet (VR) kräver i en rapport att Försvarsmakten upprättar en särskild plan för att komma till rätta med sexuella trakasserier av kvinnliga värnpliktiga inom Marinen.

– I och med att det fortfarande sker sexuella trakasserier så räcker ju inte den här planen till så därför behöver man utveckla den, säger Nina Enocsson.

Kräver särskild plan
Efter besök på Marinbasen i Karlskrona krävde Värnpliktsrådet, som fungerar som de värnpliktigas fackorganisation, att en särskild plan skulle upprättas för att komma till rätta med problemen med sextrakkasserier mot kvinnor, men någon ny plan har inte kommit till efter rapporten säger Nina Enocsson.

Hon säger att för att nå målet om noll tolerans så måste den befintliga planen utvecklas.

Hälften trakasserade under värnplikten
Försvarsmakten gjorde en egen utredning 2006 som visade att 50 procent av de kvinnliga värnpliktiga vid marinen någon gång trakasserats sexuellt under sin värnplikt.

Nina Enocsson tycker att Marinbasen borde visa mer stöd för nätverket för värnpliktiga kvinnor NVK. En organisation där värnpliktiga kvinnor kan mötas och diskutera problem som till exempel trakasserier med andra kvinnor och med högre chefer.

Hon menar att arbetet inom organisationen fungerar hyfsat men att fler kvinnor måste våga engagera sig.

Fler måste våga berätta
Nina Enocsson tror att intresset för att engagera sig finns men att en del är rädda för att lyfta frågan om sexuella trakkasserier.

– Man kanske inte vågar lyfta frågorna i rädsla av att råka illa ut bland sina plutonskamrater, säger hon.

Nina Enocsson tycker att det är viktigt att chefer deltar på mötena och visar att de lyssnar och gör något åt problemen.

– Kan tjejerna känna att det faktiskt är folk som lyssnar på oss och gör något åt detta så skapar man ett förtroende. Då tror jag att det är mycket lättare att komma åt det här, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".