Fruktigare vanor efter nyår

Smala löften ger klirr i kassan

Det är inte bara gymmen runt om i länet som säljer många träningskort. Även mataffärerna har märkt av en ökning i försäljningen av frukt och grönt.

Nytt år, nya möjligheter och ofta också nya löften om att bli en bättre och sundare människa.

Skinkan, köttbullarna och prinskorvarna ska i många hem nu bytas ut mot nyttiga gratänger och rostade rotfrukter. Allt för att komma i form och inleda 2009 på ett mer hälsosammare sätt.

Ökad försäljning
Detta är något som märks i grönsaksdiskarna säger Jonas Hansson som jobbar i en mataffär i Ronneby.

– Ja nu är det verkligen lite bra tider för oss i frukt och grönt för nu ska folk infria sina nyårslösten så nu ökar vår andel i buteken det ser vi i våra försäljningssiffror.

Trött på julmat
Och så här är det varje år menar Jonas Hansson. Men Annette Svensson, som är kund i affären, tror att det handlar om att många helt enkelt har tröttnat på julmaten.

– Man försöker väl byta kosten nu efter jul, men jag kan väl inte påstå at jag byter till grönt. Men man försöker ändra sin kost för man är trött på julmaten, säger Anette Svensson.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".