Dansk Öresundstrafik blir enklare

På söndag startar den gemensamma Öresundstrafiken i södra Sverige.

Från och med nu på söndag är det alltså Danska DSB som kör tågen mellan Karlskrona och Köpenhamn.

För resenärer längs kustbanan innebär det en rad förändringar som om allt fungerar ska göra resandet enklare än idag.

Internetbokning
Till exempel ska det tillslut bli möjligt att boka sin resa på nätet och för en liten extra kostnad ska det åter bli möjligt att platsboka.

Något som genom åren också bidragit till frustration bland resenärerna är den dåliga mobiltäckningen på sträckan, men med ny tekik installerad ska den dåliga täckningen vara ett minne blott.

Nya biljettautomater
Och till slut, efter mer än ett och ett halvt års väntan, kommer de nya biljettautomaterna att tas i drift. Något som presenterades inte utan en viss stolthet på fredagens presskonferens.

Målet är att resandet, som idag bara mellan Karlskrona Kristianstad ligger på 1,4 miljoner resenärer per år, ska fördubblas men då finns det också behov av nya tåg berättar Anna Claesson som är marknadschef på Bekingetrafiken.

– Eftersom målsättningen är att öka antalet resenärer så kommer behovet som handen i handsken. Hur det finansieras och hur det beslutas det återstår att se.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".