Åklagaren: Föraren tog dödlig risk

Föraren av den bil som dödade en 60-årig man i Torhamn i somras struntade i om mannen överlevde eller inte. Det menar åklagaren som på onsdagen åtalade den 23-årige föraren för bland annat grovt vållande till annans död.

Mannen som senare avled var tillsammans med sin hustru ute på en nattlig promenad i somras när de ertappade två män med att slanga bensin. I sitt försök att hindra de båda bensintjuvarna har 60 åringen funnits framför bilen och han blir sedan påkörd.

Erkänt att han körde bilen
I förhör har 23-åringen erkänt att han kört bilen och han har berättat att han som han uttryckt det, kört på 60-åringen lite då han flydde från platsen.

Undersökningen av den döde visar att han avled av sina huvudskador och att mycket talar för att de uppkommit efter att 60-åringen fallit baklänges efter att ha blivit påkörd.

Olycka eller inte
Enligt rättsläkaren går det inte att avgöra om det handlat om en olycka eller inte, men den och även andra formuleringar ställer sig åklagaren frågande till och har därför kallat rättsläkaren till den stundande rättegången.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".