Ronneby

Politiker var ovetande om problemen

Ansvariga politiker kände inte till att drygt tjugo handikappade personer i Ronneby kommun har fått vänta länge på den hjälp de har rätt till.

– Jag reagerar naturligtvis väldigt starkt på att det är så många beslut som inte är verkställda, säger Bo Johansson (S), ordförande i omsorgsnämnden i Ronneby.

Trots att politikerna efterfrågat siffrorna på hur många handikappade som väntar på att få den hjälp de har rätt till har redovisningen från förvaltningen inte stämt.

Först när förvaltningen skulle redovisa till länsstyrelsen hur många människor som fått vänta minst tre månader på att få sitt lss-beslut verkställt kom de rätta sifforna fram.

Flest fall i Ronneby
Av de totalt 30 beslut som inte verkställts står Ronneby kommun för 21. Framför allt handlar det om personer som väntar på att få en kontaktperson.

– Den här redovisningen ger vid handen en helt annan bild än den vi i nämnden under året erhållit vid tidigare redovisningar, säger Bo Johansson.

Kritiserar personalomsättningen
Föreningen för utvecklingstörda barn och ungdomar i Blekinge anser att det är rörigheten bland personalen som lett till problemen, men Bo Johansson håller inte med

– Visst har det varit en del omsättning av personal men under ett års tid har vi ju jobbat särskilt aktivt med den här frågan men inte fått de önskade resultaten, säger han.

Överraskad och besviken
Bo Johansson (S) säger att han blev överraskad, besviken och arg när han fick reda på de rätta siffrorna och han bleklagar det som hänt.

– Sådant här ska inte inträffa, säger han.

Nu har kommunen tillsatt en ny person som ska jobba med att rekrytera kontaktpersoner.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".