Finnveden varslar igen

Finnveden Metal Structures varslar 61 personer vid sin fabrik i Olofström.

Företaget varslar 53 kollektivanställda och åtta tjänstemän.

Så sent som i september varslades 96 personer från Finnveden och dagens varsel beror på en fortsatt vikande orderingång från fordonsindustrin.

MBL-förhandlingar med berörda fackliga organisationer ska inledas snarast.

Mer än en halvering
I somras jobbade runt 300 personer på fabriken i Olofström. Men den hastigt uppseglade krisen inom fordonsindustrin har gått hårt åt företaget och drivs detta varsel igenom i sin helhet är man inom kort nere på runt 130 anställda. Alltså inte ens hälften av vad man var innan lågkonjunkturens vindar började blåsa över Sverige.

Facket luttrat
Det är framför allt varslen hos Volvo personvagnar och Volvo lastvagnar som ställer till problem för fabriken i Olofström och Kari Koskela som är IF Metalls ordförande på anläggningen är inte direkt förvånad över det nya varslet

– Ja, vid det här laget så börjar man bli luttrad. Men om man följer omvärlden och det som händer inom fordonsindustrin speciellt så är det inte så konstigt eftersom vi är beroende av fordonsindustrin till hundra procent, säger Kari Koskela som är ordförande i IF Metall på Finnveden.

VD och koncernchef Johan Westman säger att han inte vill spekulera om fler varsel kan vara aktuella.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".