Ny allians ger inga löften

Den borgerliga alliansen i Ronneby växte fram efter påtryckningar från vanligt folk som var missnöjda med bland annat skolfrågan.

Men trots trycket från Ronnebyborna lovar alliansen inte att rädda Hobyskolan.

– Det är inte säkert att oppinionen säkert vill att vi åter igen flyttar på elever och personal. Utan jag tror vi får ha ett öppet sinne för den frågan när vi har möjlighet att påverka, säger Roger Fredriksson (m) som tog initiativ till den nya borgerliga aliansen.

Ronneby har fått nog
Han menar att Ronnebyborna har fått nog efter drygt åttio år av socialdemokratiskt styre. Dom människor som kontaktat honom har klagat över den senaste tidens skolbeslut och bemötandet av företagen.

– Det finns ett behov och ett tryck ute från allmänheten att vi får en förändring av utvecklingen i Ronneby kommun, säger Roger Fredriksson.

Den nya alliansen ser sig själva som utmanare av den sittande makten, och siktet är inställt på valet 2010. Nu väntar förhandlingar om vad det är för politik de ska erbjuda, det är trots allt tre olika partier som ska komma överens.

Mindre skatt
Men en sak verkar de vara överens om: Ronnebyborna ska betala mindre i skatt. Men hur och när skatten ska sänkas vill centerpartisten Kennet Mikaelsson inte säga idag.

– Vi säger naturligtvis att vi vill ha en lägre skattesats men vi måste ju också betala verksamheten. Och kan vi få driva den på eget sätt under en längre period så tror jag också att man kan ha en lägre skattesats, säger Kennet Mikaelsson.

Lyssna på hela intervjun på:

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".