Ronneby

"Risk för brist på arbetskraft"

Det finns risk för arbetskraftsbrist i Ronneby framöver om de som nu varslats lämnar regionen, menar Marcus Sandekjer som är näringslivschef i Ronneby kommun.

För att regionen och kommunen ska kunna växa efter lågkonjunkturen behövs kompetensen som finns bland annat på företaget UIQ som gick i konkurs i slutet av förra året. Det menar Ronneby kommuns näringslivschef Marcus Sandekjer.

– 2011 har vi förmodligen en arbetskraftbrist och vi måste få de här personerna som är uppsagda att övervintra, säger han.

Hoppas på utbildning och nyföretagande
Näringslivschefen hoppas att de som nu blir utan jobb ska lockas att stanna kvar med utbildning, att ta andra jobb inom andra områden eller starta egna företag.

På så sätt kan regionen snabbt växa igen när konjunkturen vänder.

Mindre pengar till kommunen
Kommunen får mindre skatteintäkter när många har förlorat jobbet eller fått ett nytt jobb med lägre lön.

– Det är allvarligt. Det finns också en tröghet i systemet som gör att försämringar inte märks av direkt, säger Marcus Sandekjer.

Marcus Sandekjer trycker på att kommuner och andra aktörer måste samarbeta för att det ska vända så fort som möjligt.

Företag som kan växa finns
– Vi vet att det finns många företag i regionen som potentiellt skulle kunna anställa fler, säger han.

Samtidigt säger han att just nu är det inte många företag som anställer fast de har hög tillväxtpotential. När företagen börjar anställa igen är det viktigt att kompetensen finns kvar i regionen.

– Företagen kan ju inte expandera utan kompetent personal, säger han.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".