Snarkande blekingar söker vård

Allt fler blekingar söker vård för att komma tillrätta med sina snarkningar. Vissa snarkar så mycket att de drabbas av andningsuppehåll, säger överläkare Thomas Runer.

Överläkaren Thomas Runer på Blekingesjukhuset säger att han hela tiden ser en successiv ökning av antalet snarkpatienter.

Sex procent av de svenska männen och tre procent av kvinnorna snarkar så pass mycket att det leder till dagtrötthet eller sömnapné, alltså andningsuppehåll.

Sök hjälp i tid
Det är viktigt att man inte låter det gå för långt så det blir farligt, menar Thomas Runer.

På öronkliniken på Blekingesjukhuset utreder man varje år mellan 400 och 600 patienter som söker för problem med snarkningar eller andningsuppehåll – och allt fler söker hjälp.

Övervikt orsakar snarkningar
En vanlig orsak till snarkningar är övervikt. Och genom att hålla vikten så kan man själv bromsa upp en försämring av snarktillståndet.

– Men man kan också få hjälp genom operationer där man till exempel vidgar näsan eller, sträcker på gommen eller få en mask över näsan som pumpar in luft i dig, säger Thomas Runer.

Långa andningsuppehåll
Dom flesta som lider av sömnapné har andningsuppehåll mellan 20 och 40 sekunder.

– Men har du andningsuppehåll på mer än 10 sekunder så bör man söka hjälp, säger Thomas Runer.

Helen Birch
Åsa Holst
asa.holst@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".