EU:s krav kan bli förödande för Kupans verksamhet.

Ideella krafter hotas av moms

Återigen hotas länets ideella föreningar att momsbeläggas. Åter är det EU som tycker att de svenska reglerna strider mot de inom unionen.

Redan för fem år sedan signalerade EU att de svenska reglerna som momsbefriar till exempel Röda korsets försäljning av secondhandkläder stred mot unionens egna regler.

Då föreslogs en moms på 25 procent, men efter högljudda protester både från både organisationerna själva och riksdagspolitiker skrotades förslaget på moms.

Hårt slag mot verksamheten
Nu har EU alltså åter väckt frågan om moms till liv, men för till exempel Röda korsets verksamhet i Karlskrona skulle det vara förödande om det blev verklighet menar Stellan Andersson som är ordförande i organisationens samverkansråd.

– Det skulle vara ett mycket hårt slag och den summan som vi idag skänker till behövande skulle i det närmaste halveras.

Hoppas på regeringen
Någon nivå på momsen är ännu inte känd, men Stellan Andersson har svårt att tro att EU ska få sin vilja igenom.

– Jag vädjar både till EU:s och regeringens sunda förnuft så jag hoppas att vi kan avvärja det här hotet även denna gång.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".