Bussresan äter upp hans lön

Funktionshindrade Nils-Åke Nielsen från Kyrkhult får betala för sitt jobb. Hans ersättning äts i stort sett upp av resorna till och från arbetet.

Nils-Åke Nielsen har liksom andra funktionshindrade rätt till daglig verksamhet. Två halvdagar är han på Holjeskolan där han lär sig om datorer.

Den kunskapen har han nytta av i sitt arbete på Olofströms huvudbibliotek där han under veckans resterande två arbetsdagar bland annat ansvarar för den lättlästa hörnan.

För detta får han 40 kronor om dan, skattefritt. Men det är inte mycket som blir över efter att han själv betalat för resorna som kommunen tar 570 kronor i månaden för.

Går back
Vissa månader då han varit sjuk eller det har varit långhelg går han till och med back.

Förra året förlorade Nils-Åke Nielsen 448 kronor på att jobba i Olofströms kommun.

– Det känns ju inte bra det här, jag tycker att det är helt skandalöst egentligen, säger Nils-Åke Nielsen som föddes med Marfans syndrom som är en relativt ovanlig bindvävssjukdom.

Gratis i Ronneby
Ronneby är den enda kommunen i länet som idag erbjuder de funktionshindrade gratis skjuts till och från den dagliga verksamheten.

Nu hoppas Nils-Åke Nielsen att politikerna i Olofström ska följa Ronnebys exempel och slopa resetaxan.

– Det enda de tänker på är pengar, de tänker inte på vilken resurs de har, säger Nils-Åke Nielsen.

Leila Rudelius
leila.rudelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".