Fler studenter kan plugga på BTH

Blekinge tekniska högskola växer. Nu kan ytterligare 240 studenter läsa på BTH efter att regeringen beslutat att omfördela landets högskoleplatser.

Regeringen gör rockaden för att möta behovet att studieplatser i tider av varsel och konkurser.

– Det känns kanonbra. Det här gör att vi på allvar kan jobba med behoven hos varslade, säger Ursula Hass, rektor på BTH.

Tomma stolar flyttas
Flera högskolor i landet har tomma stolar på sina föreläsningar, och det är dessa platser som flyttas till sex andra lärosäten.

Totalt i landet handlar det om 1240 platser i landet fördelade på sex lärosäten. BTH har fått flest platser med sina 240 nya utbildningsplatser.

Högskoleminister Lars Leijonborg menar att BTH får flest platser för att högskolans platser redan är fyllda i hög utsträckning.

Ministern: Blekinge hårt drabbat
– Och eftersom Blekinge drabbats hårt av varselvågen vill vi att högskolan ska suga upp en del av det utbildningsbehov som finns, säger Lars Leijonborg.

Det är ännu inte klart inom vilka utbildningsområden på högskolan som platserna hamnar. Ursula Hass menar att det kan handla om allt från att satsa på det som finns till att utöka utbudet.

– Det här gör att Blekinges konkurrenskraft stärks ytterligare, säger Ursula Hass.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Fördelning av platser

BTH: 240
Göteborgs Universitet: 200
Högskolan i Borås: 200
Högskolan i Halmstad: 200
Chalmers: 200
Högskolan i Jönköping: 200


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".