Oroliga arbetare väntar på besked

På onsdageftermiddagen ska de anställda vid Ericsson i Karlskrona få besked om företaget kommer att dra ner på orten.

1000 jobb ska bort i Sverige, och fackförbundet Unionens Camilla Lönn berättar om ovisshet bland personalen idag.

– Vi vet inte om vi blir drabbade alls eller hur vi blir drabbade säger Camilla Lönn som är ordförande i fackförbundet Unionen.

– Vi i personalen har också blivit kallade till ett informationsmöte ieftermiddag så självklart är funderingarna varför blir vi kallade till detta nu, varför är det så bråttom och vad är det som händer.

Det var i morse i samband med att Ericsson överraskande kom med kvartalsrapport för sista kvartalet, som det stod klart att koncernen ska göra sig av med femtusen anställda, varav tusen i Sverige.

De största neddragningarna i Sverige väntas bli i Stockholm, men inga besked finns huruvida Karlskrona kommer drabbas av neddragningarna.

Peter Patomella är platschef på Ericsson i Karlskrona, och han hoppas att tidigare gjordea besparingar på orten ska vara en positiv faktor för att få behålla hela nuvarande personalstyrkan.

– 37 personer i Karlskrona ingick i frivillighetsprogrammet förra året, alltså de ansökte och fick pengar för att sluta på Ericsson.

– Det var fler än förväntat i Karlskrona, så vår förhoppning med tanke på det är att vi ska drabbas mindre i år, säger platschef Peter Patomella, men konstaterar:

– Men det vet vi inte än.   

 Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".