Polis okunnig om unga brottslingar

Polisen får hård kritik för sitt arbete mot ungdomsbrottsligheten av regeringens förre narkotikasamordnare och karlskronabon Björn Fries. 

Tillsammans med kriminologen Jerzy Sarnecki anser Björn Fries att polisen inte följer upp resultatet av sitt eget arbete när det gäller unga brottslingar.

Det är i en debattartikel som Björn Fries och Jerzy Sarnecki bitvis går till hårt angrepp mot polisens arbetsmetoder kring unga brottslingar.

Ungas liv i fara
Bland annat skriver man att ungdomars liv är i fara efter som polisens arbete när det gäller ungdomsvåld nästan helt saknar vetenskapligt stöd och inte är så effektivt som det skulle kunna vara.

– Man skulle kunna bli så otroligt mycket mer effektiva om man utvärderade sina sätt att jobba och så vitt vi vet så fins det inga pengar avsatta till utvärderingar, säger Björn Fries.

Medhåll av länspolismästare
Per Swartz är länspolismästare i Blekinge och han håller till viss del med om kritiken och erkänner att polisen är dålig på att utvärdera sitt arbete. Enligt honom är det bland annat bantningen av landets polismyndigheter som ligger bakom problemet.

Han hoppas dock att en ändring är på gång nu när det åter satsas på polismyndigheterna runt om i landet.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".