Skolbok kritiseras för rasism

Flera skolor i Karlskrona använder en starkt kritiserad lärobok i undervisningen av de allra yngsta eleverna. Boken ”Förstagluttaren” har kritiserats för vara sexistisk och rasistisk och nu riktar även föräldrar kritik mot boken.

Föräldern Paul Melén reagerade när han läste läxan med sin sjuåriga dotter.

– Jag tycker det är riktigt dåligt att mitt barn i sin skolmiljö ska tvingas ta del av en bok med det innehållet, säger Paul Melén.’

Kritik från myndigheter
Den bok som upprör föräldern Paul Melén har fått kritik av diskrimineringsombudsmannen, DO, och jämställdhetsombudsmannen, Jämo, för att ha ett sexistiskt och rasisitiskt innehåll.

Sveriges Radio Blekinge har pratat med rektorer, lärare och pedagoger på de skolor i Karlskrona som använder boken som ett instrument i undervisningen av de allra yngsta skoleleverna.

Kommer fortsätta använda boken
Alla inblandade säger att man tycker boken fyller en funktion och att den kommer att fortsätta användas.

– De får ha sin uppfattning, men jag värnar om mitt barn och jag tycker inte att barn ska möta den här sortens språkbruk, säger Paul Melén.

Ska väcka frågor
Bokens författare Moni Nilsson, säger till Sveriges Radio Blekinge, att hon är trött på den negativa fokusering som riktas mot hennes bok och hon säger att en bok ska väcka frågor och diskussioner.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".