Tandsköterskan ska få ta emot barnen i besparingstider.

Barnen drabbas av tandbesparingar

Det är ungdomar och barn som främst drabbas när tandvården i Blekinge tvingas spara över nio miljoner kronor i år. Enligt ett förslag ska tandläkartid för de små offras till förmån för vuxnas besök.


För att minska kostnader och istället öka intäkterna föreslår tandvården till landstingsstyrelsen att länets tandläkare ska behandla fler vuxna patienter och färre barn.

Bakgrunden är att landstinget tjänar pengar på att behandla vuxna, medan barnens besök istället kostar pengar för landstinget.

Delade meningar
Tandvårdschef Håkan Bergevi tror inte att förslaget ska ha någon negativ effekt på tandhälsan utan pekar istället på att man på vissa platser i länet kanske kallar barnen för ofta.

En analysgrupp inom folktandvården nämner däremot ökad användning av antibiotika och risk för en ökning av karies med fler akutbesök som följd av besparingarna.

Barnen lämnas dock inte vind för våg utan istället för att få träffa en tandläkare ska de få träffa en tandsköterska.

Ytterligare besparingar nästa år
Under 2010 ska ytterligare elva miljoner kronor sparas och då börjar till och med tandvårdschef Håkan Bergevi bli nervös.

– Ja då är det lite mer bekymmersamt och då kan det bli tal om att slå samman kliniker och eventuellt höja taxan för patienterna, säger tandvårdschefen.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".